Крути - бій за майбутнє!

...Їх — юних сміливців, лиш жменька була —

Із серцем зі сталі і духом з граніту...

Щороку, 29 січня, кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 осіб з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві.

Бібліотекар нашої гімназії Галина Кравчишин підготувала викладку літератури та провела для учнів 9 класу інформаційну годину " Крути - наш біль, історія і слава."

Ця героїчна й водночас трагічна подія ознаменувала початок епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов'язку боронити її.

Крути – то не про плач.

Крути – про героїзм, звитяжництво і велич.

Крути – про жертовність і відвагу.

Станція Крути – місце сили, яке надихало тисячі молодих українців на майбутню боротьбу з ворогом, який понині залишається незмінним.

Сучасна війна створила багато місць сили. Місць, политих кров’ю українських синів і доньок, але скріплених їх героїзмом. Героїзмом, гартованим на прикладі крутянців. Героїзмом, завдяки якому Україна, попри все, живе і бореться.

Слава Героям України!

Кiлькiсть переглядiв: 4

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.